Hartrevalidatie

Sinds 2019 hebben wij een samenwerkingsverband met het Thorax Centrum Twente vanuit het MST voor het geven van de hartrevalidatie voor de patiënten in deze regio. Het MST biedt een aantal modules aan die hartpatiënten kunnen volgen na behandeling.

Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met uw hartaandoening. Het is bedoeld om u te ondersteunen om zo goed en volledig mogelijk te herstellen, zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal.

De hartrevalidatie geeft inzicht in uw hartaandoeningen en kan helpen om uw leefstijl te veranderen. Tevens kunt u onder begeleiding aan de conditie werken waardoor u weer vertrouwen krijgt in uw lichaam.

Voor wie is het hartrevalidatieprogramma?

Het hartrevalidatieprogramma is er voor patiënten die een openhartoperatie, een hartinfarct of een dotterbehandeling hebben gehad. Ook patiënten die een pacemaker of interne defibrillator dragen, kunnen in aanmerking komen voor hartrevalidatie. Daarnaast kunnen ook patiënten met hartfalen in aanmerking komen voor hartrevalidatie.

Het programma vanuit het MST bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Intakegesprek met een verpleegkundige coördinator van de hartrevalidatie;
  • Een inspanningstest, ook wel fietstest genoemd;
  • Informatiemodule waar u informatie krijgt over risicofactoren in relatie tot hart- en vaatproblemen, van alle disciplines die betrokken zijn bij het hartrevalidatieprogramma;
  • Leefstijlmodule, bestaande uit een training zelfmanagement / gezonde voeding en omgaan met stress;
  • Een eindevaluatiegesprek met de verpleegkundig coördinator van de hartrevalidatie.
  • Fitmodule waar u weer uw grenzen leert kennen en vertrouwen in uw lichaam krijgt;

De fitmodule wordt gegeven in onze praktijk en deze wordt gegeven door een therapeut vanuit het TCT en een therapeut van Fysiotherapie Noordman. Alle andere modules worden elders gegeven. De planning voor de fitmodule wordt gecoördineerd vanuit het MST. Binnen Fysiotherapie Noordman zijn Lieke en Madelon de aanspreekpunten.

Daarnaast bieden wij ook reguliere hartrevalidatie aan. Hierbij traint u ook onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut en kan er verder gewerkt worden aan uw herstel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lieke of Madelon