Manuele therapie

Wat is een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vier jaar. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in het verbeteren van de houding en het specifiek verbeteren van beweging(en) in gewricht of gewrichten.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een onderzoeks- en behandelmethode van gewrichten van de rug, nek, armen en benen. In vergelijking met algemene fysiotherapie worden bij de eerste kennismaking vragen gesteld over het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Bij het lichamelijk onderzoek beoordeelt een manueel therapeut in het bijzonder de houding en het bewegen van de afzonderlijke gewrichten. Op grond van de verkregen informatie uit het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueel therapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden of dat de patiënt doorverwezen wordt naar huisarts of specialist met een rapportage van de manueel therapeut.

Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren. In het algemeen probeert de manueel therapeut opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties, misschien beter bekend als ‘kraken’. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen, waardoor de beweeglijkheid van de gewrichten bevorderd wordt.

Wanneer gaat u naar een manueel therapeut?

In het algemeen is de manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; de houding en de functie van de gewrichten verbeteren en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele voorbeelden:

  • Hoofd- en nekpijn die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek

Binnen de manuele therapie zijn er verschillende opleidingen die erkend worden door de NVMT (Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie). 2 collegae hebben de Master opleiding SOMT afgerond en één collega is afgestudeerd voor de opleiding Maitland. Fysiotherapie Noordman biedt u tevens 2 vormen van manuele therapie aan: McKenzie en orthopedische geneeskunde volgens Cyriax.